"az idő nagy gyógyító, megfakult bennem mára sok fájdalom, valami pedig azt súgja, hogy eljött az idő újra leülnöm és szembenéznem velük."

(Paulinyi tamás - bólébál)

Néhány szó arról, hogy mit jelent nálam az önismereti munka...A pszichológia mai álláspontja szerint az emberi viselkedést nem a tudatos, racionális folyamatok határozzák meg, hanem sokkal inkább az érzelmi töltetű, ösztönös áramlatok, amelyek egy része a tudatalatti részeken található.


Az érzelmek pedig képekben beszélnek, így érhetők el. Éppen ezért az önismereti munka során a képek adják az igazi munkaeszközt, míg a szavak a feldolgozásban és az értelmezésben segítenek.


A racionális gondolatok a bal agyféltekénket dolgoztatják meg, de ebben a munkában váltunk, és a jobb agyféltekéhez fordulunk. ​Ez azért is fontos lépés, mert a hétköznapokban az emberek jelentős része elhanyagolja ennek az agyféltekének a gondozását.

Ily módon haladunk az önismereti munkában: belső képeket hívunk be, amelyekben a lélekben zajló folyamatok szimbolikusan jelennek meg. A munka nem a meditáció mélységében folyik, hanem annál kontrollálhatóbb szinten. A résztvevő végig tudatában van annak, hogy mi történik, hallja a külső vezető hangját és közben rendszerint képek áramlanak a tudatában.

Minden belső utazást feldolgozás követ, mely segít párhuzamot vonni a látottak és a valóság között. A folyamat további mélyítése érdekében a feldolgozás képi megjelenítést (tehát otthoni munkát, alkotást) is igényel a résztvevőtől.


Ez a típusú belső képekkel történő munka nem csak állapotfelmérésre szolgál, hanem lehetőséget ad arra is, hogy alakítsunk azon, ha valami odabent nem tetszik nekünk. Ez aztán a valós életben, a külvilágban is megjelenik – mert amit megváltoztattuk odabent, azt egyszer csak visszatükrözi nekünk a világ.


Ebben a típusú önismereti munkában éppen ezért nem sietünk, hiszen nem kívánjuk a külvilág eseményeinek változását úgy felgyorsítani, hogy azok kontrollja kicsússzon a kezünkből.„minden ember művész, mindenkiben benne rejlik a kreativitás.

A velünk született, teremtő alkotóképességre épül, amely törekszik a megnyilvánulásra, és keresi a szépséget. Ezért fontos, hogy a belsőnkből érkező szín és dallam, ha csak néhány ecsetvonással is, de kifejeződhessék. " (Antalfai Márta)

Az alkotói munka kiemel a hétköznapokból és harmóniát teremt. Segítségével elérhető az önismeret, az önkifejezés, a tudatosság fejlődése, a kreatív energiák kibontakoztatása, ami az alkotói folyamatokban felszabadító erejű. Az áramlás erejével továbbléphetünk elakadásainkon és lehetőséget kapunk a megújuláshoz.

  • A saját élményen alapuló művészetterápiás foglalkozások a természet változásain és az évkörre való ráhangolódáson keresztül mozgásba hozzák a lelki dinamikát és lehetőséget nyújtanak a befelé figyelésre. Az alkotói folyamat során átélt élményekből, s az így felszabadult kreatív energiákból meríthetünk és töltekezhetünk a mindennapokban.​
A művészetterápiás foglalkozások a Dr. Antalfai Márta által kidolgozott Katarzisz Komplex Művészetterápiás Módszerre® (KKMT) épülnek.


A módszer forrásai: Analitikus pszichológia (C.G.Jung, Freud) • Antropozófia (R. Steiner) • Asztrológia (szimbólumok, archetípusok) • Természet, kultúra, néprajz (Molnár V. József) • Irodalom, zene, képzőművészet.


A művészetterápia nem verbális terápia, minden érzést és sajátélményt az alkotásokban fejezünk ki. A foglalkozásokon nem pszichoterápiás munka történik, ezért nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést!bővebben a művészetterápiárólA módszer komplexitása magába foglalja a relaxációt, az imaginációt, a speciális tematikát, több művészeti ág szinesztéziáját (képzőművészet, vers és zene) és a katarzist, amely az alkotói folyamatban kerül feldolgozásra.Eszközök

Akvarell, vízfestés - Oldja a szorongást, csökkenti az irreális elvárásainkat önmagunkkal szemben, örömöt, sikerélményt ad. A belső érzésvilágot vízfestéssel könnyebb megjeleníteni, a színekkel való játék fejleszti az érzelmi életet.


Ceruza, szén, tus - Elsősorban a kognitív folyamatokra hat, fejleszti a figyelmet és koncentrációt. A ceruzát általában a külvilágban található tárgyak valósághű ábrázolásához használjuk, a tus és szén sötét tónusok, árnyalások megjelenítésére alkalmasak.


Pasztellkréta - Könnyed textúrája kellemes alkotási élményt nyújthat számunkra. A színek jól keverhetők, ujjunkkal formálhatjuk, elkeverhetjük az egymás mellé felvitt színeket. Lehetőséget ad a színekkel való játékos próbálkozásra. Az érzések kifejezésére és megjelenítésére jól használható ez a technika.


Montázs - Újságokból kiválasztott képek felhasználásával és papírra ragasztásával jól kifejezhetőek vágyaink és céljaink. A képek keresgélése és kiválogatása lelkesítően, inspirálóan hat a belső érzéseink kifejezésére, hozzásegít bennünket a „flow” élmény megéléséhez. A választott képet az alkotás során nem teremtjük, hanem készen kapjuk, így lehetőségünk nyílik arra, hogy átrendezzük a kivágott képeket és ezzel megteremtsük saját világunkat a lapon.


Kollázs - Kollázs esetében hasonló folyamatok zajlanak, csak itt nem képekkel dolgozunk, hanem kisebb tárgyakat keresünk a természetből vagy környezetből és azokat ragasztjuk fel a lapunkra, számunkra tetszőleges elrendezésben.


Agyag - Az agyaggal való munka fejleszti, finomítja az akarati életet, az intuíciót, a motivációt, bevonja az egész személyiséget az alkotói folyamatba. Az alkotás során tapintással hatunk az anyagra, majd meglátjuk, érzékeljük a formai változást, mindez visszahat ránk, fokozza az inspirációt, energiákat szabadít fel és további cselekvésre ösztönöz bennünket. Alkotás során hagyjuk, hogy a kezünk vezesse a folyamatot és megfigyeljük mi az a forma, amit felkínál az agyag számunkra.